Project Description

Aan de prachtige noordoostzijde van de Sloterplas bevindt zich Café Oostoever op de grens tussen de Stadsdelen Geuzenveld-Slotermeer en Slotervaart. Het oorspronkelijk als kiosk bedoelde gebouw is onderdeel van het zogeheten schip van architect Slebos en is in de jaren tachtig uitgebouwd tot een café met buitenterras. Het café is echter gedateerd, mist allure en uitstraling, is niet uitnodigend en slecht toegankelijk.

Het huidige Café Oostoever is gelegen op de eerste verdieping. In ons ontwerp komt het nieuwe café met restaurant juist direct op straatniveau te liggen. De doorgang naast het bestaande gebouw blijft bestaan.  Het goede zicht vanaf de rotonde op de Sloterplas leidt het publiek vanzelf naar het openbare terras aan het water.

Door de aanwezigheid van de horeca met een prachtige speeltuin ontstaat er meer levendigheid. Dit verhoogt tevens de sociale veiligheid op deze plek.

Wij willen de karakteristieke contour van het bestaande gebouw van architect Slebos behouden. Het markante uiterlijk, als een soort permanent aangemeerd schip, is voor veel generaties Amsterdammers een landmark.

Bijdrage van Amsterdam Architects en Minna Räty aan de Sloterplas conferentie

OTHER PROJECTS